Dobra pizza powinna być przyrządzona według sprawdzonych przepisów, z pewnością podstawą każdej pizzy będzie ciasto.

Jedni lubią pizzę na wąskim cieście, inni na grubym. Bardzo ważny jest także sos, najlepiej jeżeli został przygotowany specjalnie z pomidorów, a nie pochodził ze słoika, wówczas pizza będzie miała najlepszy smak. Najczęściej pośród klientów różnego rodzaju lokali gastronomicznych preferowana jest gorąca i chrupiąca pizza. Aby pizza była chrupiąca należy odpowiednio ją przygotować. O ile pizza w lokalu to mniejszy problem, to dostarczenie pizzy na czas wymaga nie raz od kierowcy dużych umiejętności. W przypadku niektórych miast w godzinach szczytu dowiezienie pizzy bez zastosowania takich środków transportu jak chociażby skutery czy też doskonale sprawdzające się w tej roli rowery jest wręcz niemożliwe. Zdaniem wielu znawców, w tym zarówno kucharzy jak i samych smakoszy pizza na cienkim cieście jest o wiele lepsza. Po pierwsze na cienkim cieście o wiele lepiej czuć smak wszelakich zastosowanych do pizzy dodatków. Oczywiście pizzę na cienkim cieście o wiele trudniej jest przygotować, a warunkach domowych okazać może się to wręcz nie wykonalne ze względu na używane środki techniczne, jednak w przypadku znanych pizzerii najczęściej nie ma najmniejszych problemów aby tego rodzaju potrawę zamówić i rozkoszować się jej smakiem.

Wiele pizzerii oprócz serwowania pizzy w lokalach oferuje także dowóz pod wskazany adres.

Najczęściej pizza dojedzie do nas jeszcze gorąca, dzięki temu będzie nam lepiej smakowała. Najczęściej może zostać ona dostarczona w ciągu 20-30 minut. Obecnie każdy lokal, który dowozi jedzenie posiada swoją stronę internetową na której zamieszcza swoje menu, dzięki temu można szybko zdecydować się co chcemy jeść. Oprócz stałych dań znajdziemy także często danie dnia, które będzie stale się zmieniało dzięki temu jedzenie nam się nie znudzi, i będziemy mogli codziennie zjeść coś nowego. Jeżeli chcemy zamówić coś do jedzenia w stolicy warto zajrzeć na stronę: http://www.szkutnia.waw.pl/pl/menu/.